B·Debate/ El cervell elèctric, un diàleg ple de promeses

Resum del B · Debate sobre estimulació cerebral. Els seus usos actuals i les seves possibles aplicacions en pacients paralítics, en coma, en depressió o fins i tot, potser, en l’augment de capacitats com la memòria.

L’avanç del coneixement i de les tecnologies ha fet que ens trobem davant un moment d’especial auge de les neurociències. El prefix “neuro” ha envaït pràcticament tots els àmbits del vocabulari, i la societat demanda contínua informació sobre les últimes novetats i les seves cada vegada més àmplies aplicacions.

El cervell funciona fonamentalment mitjançant electricitat, i aquesta particularitat permet que puguem alterar el seu funcionament buscant beneficis.

Portada del B·Debate: Un diàleg amb el còrtex cerebral

Elèctrodes implantats mitjançant cirurgia es fan servir ja per controlar, per exemple, alguns símptomes del Parkinson, i s’investiga la seva aplicació en altres patologies tan importants com els infarts cerebrals. A més, part de la informació que emet es pot descodificar mitjançant un ordinador. Això està permetent crear interfícies amb les que pacients paralitzats poden moure braços robòtics o controlar mentalment les seves pròpies cadires de rodes. En persones sanes, l’estimulació elèctrica sembla ser capaç de millorar habilitats com la memòria, però encara no es coneixen els seus possibles efectes a mitjà i llarg termini.

Alguns dels millors experts internacionals en el camp van exposar els seus treballs a B·Debate —una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” per promoure el debat científic— coorganitzat en aquest cas amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Pots llegir el resum preparat per Jesús Méndez punxant directament en la imatge o aquí, en castellà.

*

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.